Annie bestellen

Omslag Annie2klein

Annie Wolff  uit Rotterdam was van joodse afkomst en trouwde eind 1937 met de niet-joodse arts Daniël Johannes Otten.

Toen zij, zwanger van haar eerste kind, in 1938 plotseling weduwe werd, kon zij niet vermoeden welke rampspoed haar nog meer te wachten zou staan. Na 1940 diende de jodenvervolging zich sluipenderwijs aan en werd steeds nadrukkelijker, met uiteindelijk een fatale afloop.
Het verhaal van de jodenvervolging is al vaak verteld, maar zelden op zo’n direct invoelbare wijze. In de brieven die Annie aan haar familieleden stuurde zijn we op een directe en onthutsende wijze getuige van wat deze jonge vrouw overkwam en hoe het net zich onafwendbaar om haar heen sloot. Ze probeert op allerlei manieren overeind te blijven in een steeds vijandiger wereld, maar tevergeefs. Uiteindelijk sterft Annie in 1944 in Bergen-Belsen. Haar half-joodse toen vijfjarige zoontje Daniël werd niet vervolgd en bleef in Nederland alleen achter.
Daniël, de auteur van dit boek, maakte een selectie uit de brieven die zijn moeder ontving en schreef tussen 1930 en 1944. We zijn in Annie. Een Joodse weduwe en haar zoon in de greep van bezetting en vervolging, getuige van achtereenvolgens een liefdesgeschiedenis, een familiegeschiedenis en een holocaust-geschiedenis.

Het WesterborkLuisterpad, een productie van Hummel & DeBoer hoort bij het Westerborkpad en bestaat uit verhalen in audio die langs de route te beluisteren zijn met een mobiele telefoon en de app. Overlevenden, mensen die langs de route woonden en getuige waren, verzetsmensen, vrienden van Joodse slachtoffers, mensen die Joodse onderduikers hadden; allen vertellen hun persoonlijke verhaal. De verhalen variëren in lengte van 4 tot 10 minuten en worden ingeleid door Hanneke Groenteman. Hieronder kunt u naar mijn verhaal luisteren. Meer verhalen zijn te beluisteren op de website van WesterborkLuisterpad