DANIËL OTTEN (1938) is een Nederlandse concertviolist, opgeleid bij Gijs Beths en Oskar Back aan het Muzieklyceum te Amsterdam. Bij radio- en symfonie-orkesten trad hij op met vioolconcerten van Leclair, Tartini, Vivaldi, Bach, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Bruch, Glazounov, Saint-Saëns, Tschaikowsky, Ravel en Khatchaturian. Concertreizen met recitals en kamermuziek maakte hij naar België, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Italië en Roemenië, benevens naar Indonesië en West-Indië. Tevens verzorgde hij talloze radio-opnamen, trad enkele malen op voor TV en maakte een LP en een CD.

Als docent was Daniël verbonden aan de conservatoria van Hilversum, Tilburg en Amsterdam en als concertmeester aan verschillende Nederlandse orkesten. 

Van zijn hand verscheen een werkboek voor viooltechniek (Get more out of your violin playing) en een non-fictie boek over zijn kinderjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog (ANNIE, een Joodse weduwe en haar zoon in de greep van bezetting en vervolging).

 

De violist Jascha Heifetz zou gezegd hebben: “1947, eerste vioollessen – 1956, vioolstudie Muzieklyceum – 1961, debuut in Leiden. Dat is het…”